Mila:
W(x)=x
4−x
3−x+1=x
3*(x−1)−(x−1)=(x−1)*(x
3−1)=(x−1)*(x−1)*(x
2+x+1)=(x−1)
2*(x
2+x+1)
| 4x2−2x+1 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| = |
| (x−1)2*(x2+x+1) | | x−1 | | (x−1)2 | | x2+x+1) | |
| | A*(x3−1)+B*(x2+x+1)+(Cx+D)*(x−1)2 | |
= |
| ⇔ |
| | (x−1)2*(x2+x+1) | |
4x
2−2x+1=A*(x
3−1)+B*(x
2+x+1)+(Cx+D)*(x−1)
2
1)
x=0
L=1, P=A*(−1)+B*1+D*1⇔−A+B+D=1
2) x=1
L=4−2+1=3, P=A*0+B*3+(C+D)*0=3B
3B=3⇔B=1⇒−A+D=0⇔A=D
3)
x=−1
L=4+2+1=7 , P=A*(−2)+B*(1−1+1)+(C*(−1)+D)*(−1−1)
2=−2A+B+(−C+D)*4,
P=−2A+B−4C+4D=−2A+1−4C+4A=2A−4C+1
2A−4C+1=7,
2A−4C=6
4)
x=2
L=16−4+1=13
P=A*(8−1)+B*(4+2+1)+(C*2+D)*(2−1)
2=7A+7B+2C+D=7A+7+2C+A=8A+2C+7
8A+2C+7=13⇔8A+2C=6
4A+C=3 i 2A−4C=6 stąd :
A=1, C=−1,
========
A=1, B=1, C=−1, D=1
5)
| 4x2−2x+1 | | 1 | | 1 | | −x+1 | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x−1)2*(x2+x+1) | | x−1 | | (x−1)2 | | x2+x+1) | |
===============================