Badanie monotoniczności funkcji z pomocą definicji
Scyzoryk: Badanie monotoniczności funkcji z pomocą definicji
| −2 | |
| D:(1;+∞) zakładam ze x1<x2 |
| x−1 | |
| | −2 | | −2 | | −2 | | 2 | |
f(x2)−f(x2) = |
| −( |
| ) = |
| + |
| = |
| | x2−1 | | x2−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | −2*x2−2*x1 | | −2*x2−2*x1 | |
|
| = |
| |
| | x2*x1−x2 −x1+1 | | | | 1 | | 1 | | x2*x1*(1 − |
| − |
| ) +1 | | | x1 | | x2 | |
| |
Obawiam się ze popełniłem jakiś błąd, czy z tego jestem w stanie stwierdzić że funkcja jest
rosnąca?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
17 gru 15:44
jc: To jest prostsze.
1<a < b
0<a−1<b−1
0<1/(b−1) < 1/(a−1)
−2/(b−1) > −2/(a−1)
Funkcja rosnąca.
17 gru 16:08
Scyzoryk: Dziekuję!
Dodatkowo jeśli funkcja f(x)=√x+2 d:(0;∞) to niema problemu żeby podnieść wszystko do potęgi
2 dzięki dziedzinie
17 gru 16:52