matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka nieoznaczona
Fanabela:
Przepraszam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć krok po kroku, jak wyliczyć taką całkę. Będę bardzo wdzięczna
∫ (2x)/(x
4
+3) dx
17 gru 15:40
ford:
x
2
=t 2xdx = dt
1
∫
dt
t
2
+3
t
2
= 3u
2
1
u
2
=
t
2
3
t
u =
√
3
1
du =
dt
√
3
dt =
√
3
du
√
3
√
3
1
∫
du =
∫
du =
3u
2
+3
3
u
2
+1
√
3
√
3
t
√
3
x
2
=
arctg u+C =
arctg (
)+C =
arctg (
) + C
3
3
√
3
3
√
3
17 gru 15:57
Fanabela:
Bardzo dziękuję
17 gru 16:03