asd
Dickens: dwie granice z de l'hospitala
b) lim
x−>π− (sinx)
π−x
przekstałcałem je w ten sposób
lim
x−>π− (sinx)
π−x = lim
x−>π− e
(π−x)ln(sinx) i dalej z de l'hospitala ale jakos
mi nic nie chce wyjsc
wynik a) e
−1/6 b) 1
17 gru 14:38
Adamm: | | sinx | | sinx | |
a) (1+ |
| −1)1/x2=[(1+ |
| −1)1/[sinx/x−1]](sinx−x)/x3 |
| | x | | x | |
(sinx−x)/x
3=H=(cosx−1)/(3x
2)=H=−sinx/(6x)→−1/6
17 gru 14:45
Adamm: | ln(sinx) | | (1/sinx)*cosx | |
| =H= |
| = |
| 1/(π−x) | | 1/(π−x)2 | |
| | π−x | |
=cosx* |
| *π−x→0 |
| | sin(π−x) | |
17 gru 14:47
Adamm: na ostatnim, π−x powinno być w nawiasie
17 gru 14:47
jc: (b) Podstaw x=π−t, t→0.
(sin x)π−x = [sin(π−t)]t = (sin t)t
17 gru 14:49
Dickens: Dzięki, Adamm, w przykładzie a) liczysz granice z wykładnika na zewnątrz a co z tym w środku
17 gru 15:12
Adamm: (1+f(x))1/f(x)→e
gdy f(x)→0
17 gru 15:21