Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a i tworzy z krawędzią podstawy
kąt o mierze α. Jaką objętość ma ten ostrosłup?
2x−krawędź podstawy
h−wysokość ściany bocznej
H−wyokość ostrosłupa
h1 − wysokośc podstawy
| x | ||
cosα = | ||
| a |
| 2x√3 | ||
h1 = | ||
| 2 |
| 2 | 2x√3 | 2cosα*a√3 | |||
h1 = | = | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 2 | ||
( | h1)2 + H2 = a2
| |
| 3 |
| 4cos2α*a2*3 | ||
H2 = a2 − | ||
| 9 |
| 3a2 − 4cos2α*a2 | ||
H2 = | ||
| 3 |
| a√3−4cos2α | ||
H= | ||
| √3 |
| (2x)2√3 | cos2α*a2√3 | |||
Pp = | = | |||
| 4 | 4 |
| cos2α*a2√3 | a√3−4cos2α | |||
V = Pp * H = | * | =
| ||
| 4 | √3 |
| cos2α*a3√3−4cos2α | |
| 4 |
sprawdzę
Gdybyś mogł zobaczyc jeszcze jedno moje zadanie tez z wielościanów będe wdzieczna