prawdopodobieństwo
Lil: Ile przynajmniej razy należy rzucić trzema monetami, aby prawdopodobieństwo otrzymania
przynajmniej raz trzech orłów przekroczyło 0.35?
17 gru 13:17
iteRacj@: czy to jest dobry pomysł na rozwiązanie?
n − najmniejsza ilość rzutów, przy której warunek z zadania będzie spełniony
p − prawdopodobieństwo otrzymania orła w jednym rzucie
(1− p) − prawdopodobieństwo otrzymania reszki w pojedyńczym rzucie
P(Sn=0) prawdopodobieństwo nieotrzymania ani jednego orła w n rzutach
P(Sn=1) prawdopodobieństwo otrzymania jednego orła w n rzutach
P(Sn=2) prawdopodobieństwo otrzymania dwóch orłów w n rzutach
P(O) prawdopodobieństwo otrzymania przynajmniej raz trzech orłów w n rzutach
P(O') prawdopodobieństwo nieotrzymania ani razu trzech orłów w n rzutach
P(O) = 1− P(O')
P(O') = P(Sn=1) + P(Sn=1) + P(Sn=2)
P(O') ≤ 0,35
może tak być?
17 gru 15:02