Styczna do paraboli
Piortuś: Wyznacz punkt parabola y=0,5x
2 + 2, w którym styczna do niej jest równoległa do prostej 2x−y+3
= 0
W pierwszej kolejności szukam równania stycznej równoległej do y=2x+3
zrobiłem to w taki sposób
2x+b=0,5x
2+2
0,5x
2−2x+2+b = 0
liczę delte Δ = 2b
styczna ma JEDEN punkt wspólny z parabolą zatem:
Δ=0 gdy b=0
zgodnie z powyższym styczna do praboli y=0,5x
2 + 2 równoległa do y = 2x+3 ma równanie y=2x
teraz szukam punktu przecięcia się(punktu styczności) prostej y=2x i danej paraboli
2x=0,5x
2 +2
0,5x
2 −2x +2= 0
Δ = 0 zatem mamy tylko jeden taki punkt czyli punkt styczności
x=
−b2a = 2
y=2x
x=2
y=4
w ten sposób znalazłem punkt styczności P=(2,4) leży on na prostej y=2x .
Poproszę o sprawdzenie. Zna ktoś jeszcze inny sposób na rozwiązywanie tego typu zadań?