ile rozwiązań
darek: ile rozwiązań ma równanie (x−4)(x2+16)(x2−8x+16)=0
a.0
b.1
c.2
d.3
17 gru 12:28
ford:
x−4=0
x=4
x
2+16=0
x
2=−16 sprzeczność
x
2−8x+16=0
Δ=(−8)
2−4*1*16=64−64=0
| | −b | | 8 | |
x0= |
| = |
| =4, powtórzyło się bo już (na początku) było x=4 |
| | 2a | | 2 | |
Odp. B jedno rozwiązanie
17 gru 12:50
Eta:
(x−4)(x2+16)(x−4)2=0
(x−4)3(x2+16)=0
x=4
odp; b)
17 gru 12:52
Eta:
Po co ta "nieśmiertelna delta" ?
17 gru 12:53
ford:
toż to fundament matematyki licealnej, delta ponad wszystko
17 gru 13:27
Eta:
17 gru 13:29