napisz równanie stycznej k do wykresu funkcji f
uczen: napisz równanie stycznej k do wykresu funkcji f wiedząc, że jest ona nachylona do osi x pod
kątem alfa, gdy:
| | 1 − 6x2 | |
f(x) = |
| alfa = 120 stopni |
| | 6x2 | |
17 gru 12:19
===:
co to jest tgα zapewne wiesz
17 gru 12:27
uczen: tak

mam że a = −
√3 przyrównuje to pod pochodną i wyliczam u tu właśnie jest problem,
wychodzą mi jakieś dziwne lczby
| | −12x | |
pochodna mi wyszła |
| |
| | (6x2)2 | |
17 gru 12:29
===:
baw sie dalej sam ... nie potrafisz docenić czyjejś pomocy "prostym" słowem
17 gru 12:31
uczen: powiedz tylko czy pochodna ma byc taka :
17 gru 12:34
===:
tak
17 gru 12:39
Eta:
styczna w punkcie P(x
o,y
o) ma równanie
s: y= f
'(x
o)(x−x
o)+y
o
f
'(x
o)= −
√3
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| −1 , x≠0 f'(x) = − |
| =−√3 |
| | 6x2 | | 3x3 | |
| | 1 | | 1 | |
to |
| =√3 ⇒x3=3−3/2 ⇒ x= 3−1/2 = |
| |
| | 3x3 | | √3 | |
styczna ma równanie y=............................
17 gru 12:42
uczen: a wytłumaczy ktoś co sie podziało w drugiej linijce chdzi mi o
17 gru 12:55
Eta:
3√3x3=1 ⇒ 31*31/2x3=1 ⇒ 33/2x3=1
x3= 3−3/2
17 gru 12:58
Eta:
Zapytał....... dostał odpowiedź i................ ma w d............
17 gru 13:07
===:
... ten typ tak ma
17 gru 13:10