Rozwiąż układ warunków
matlamp: Zadanie z konkursu matematycznego dla klas drugich liceum:
Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistych spełniające układ warunków:
x4 + y4 = 13 + x2y2
x2 − y2 = 1 + 2xy
x * y ≤ 0
17 gru 11:53
Bufon: podnieś drugie do kwadratu, rozwiąż względem xy
17 gru 12:15
piotr: z II:
(x2−y2)2 = (1+2xy)2
x4+y4−2x2y2 = (1+2xy)2
x4+y4 = (1+2xy)2+2x2y2
wstawiając do I:
(1+2xy)2+2x2y2 = 13 + x2y2
podstawienie:
t=xy ∨ t≤0 (z III)
13+t2=(1+2t)2+2t2
⇒
(t=−2 ∨ t=6/5) ∧ t ≤ 0
⇒t=−2
xy=−2
x2+(−2/x)2=1−2(−2)
⇒ (x = −1, y =2) ∨ (x = 1, y = −2)
17 gru 14:02