Granica ciagu
5-latek: Mam taki ciag
| | √n2+1+√n | |
an= |
| (autorzy zbioru Gdowski Plucinski ) rozwiazali go tak |
| | n−3√n2+8 | |
=limn→
∞ zapiszse najpierw sam licznik a potem mianownik
| | n2 | | 8 | |
mianownik 1−3√ |
| + |
| |
| | n3 | | n3 | |
a ja nie wiem dlaczego tak .
17 gru 10:54
iteRacj@:
witaj!
podzielili licznik i mianownik przez n,
teraz wszyscy wyłączają n przed nawias
17 gru 10:58
===:
licznik i mianownik dzielili przez n.
Oczywiście wprowadzając n pod pierwiastek kwadratowy masz n2 a pod pierwiastek
trzeciego stopnia masz n3
17 gru 11:00
5-latek: Witam
| | ∞ | |
Mam symbol nieoznaczony [ |
| ] |
| | ∞ | |
A jakby to wygladalo z tym podzieleniem (zeby nie wylaczac n przed nawias ?
I jeszcze pytanie Czy nie trzeba pomnozyc tutaj przez dopelnienie licznika bo mam pierwiastek
stopnia trzeciego ?
17 gru 11:05
5-latek: Juz wiem .\I przepraszam ale nie powinieniem dawac tego teraz (nie mysle
17 gru 11:16
iteRacj@: po tym przekształceniu nie ma już symbolu nieoznaczonego
17 gru 11:19
5-latek: Tak iteRacj@
Tylko ze ja pewnie wieczorem bede sprawniejszy i wtedy Cie dopytam jesli bedziesz na forum
17 gru 11:21
iteRacj@:
cieszę się, że ktoś jeszcze korzysta z tego zbioru!
17 gru 11:23
5-latek: A to zaznaczyli jako trudniejszse
an= √n2+1−n (gdzie to robi sie w pamieci
17 gru 11:24
5-latek: To jest trudny zbior zadan
Mam jeszcze zbior zadan Modenowa z chyba 1953r (tez trudny
17 gru 11:27
5-latek: Witaj
=== 
Teraz nadrabiam .
17 gru 11:32
===:
Pozdrawiam Cię Małolacie
17 gru 11:43
jc: Dzień dobry

Tak, jak wyżej wspomniano, dzielisz licznik i mianownik przez n.
| √n2+1 + √n | | √1+1/n2 + 1/√n | |
| = |
| → 1 |
| n−3√n2+8 | | 1−3√1/n+8/n3 | |
17 gru 12:16
5-latek: Dzien dobry
jc
17 gru 12:30