napisz równanie stycznej m do wykresu funkcji f
uczen: napisz równanie stycznej m do wykresu funkcji f, która jest prostopadła do prostej k, gdy:
| | x − 3 | |
f(x) = |
| k: 2x + y − 5 = 0 |
| | x − 1 | |
17 gru 10:24
===:
Twoja prosta to y=−2x+5 Ma współczynnik kierunkowy a=−2
| | 1 | |
Prostopadła do niej musi mieć a1= |
| |
| | 2 | |
Licz pochodną i przyrównuj
17 gru 10:29
uczen: | | 2 | |
Pochodna to |
| czyli rozumiem że to sie równa 1/2 i jak z tego wyliczyć ? |
| | (x − 1)2 | |
17 gru 10:32
===:
Wyliczysz pierwszą współrzedną punktu styczności.
Drugą współrzedną policzysz wstawiając ten argument do równania Twojej funkcji
Potem juz tylko równanie prostej o znanym współczynniku kierunkowym przechodzącej
przez wyznaczony punkt
17 gru 10:42
uczen: mnoże to rownanie przez (x − 1)
2 i z tego delta mi wychodzi
17 gru 10:44
===:
"ładniutka" Δ=16
17 gru 10:49
uczen: mógłbyś to rozpisać jak mnożysz torównanie bo mi delta kompletnie inna wychodzi
17 gru 10:52
===:
żarty stroisz? ... zwykła proporcja ... "na krzyż"
17 gru 10:53
===:
| 2 | | 1 | |
| = |
| Mozesz tak wymnozyć, bo na początku wyznaczysz dziedzinę funkcji |
| (x−1)2 | | 2 | |
4=(x−1)
2 ⇒ x
2−2x−3=0 Δ=4+12
17 gru 10:57
uczen: wyniki to y = 1/2x + 5/2 i y = 1/2x − 3/2
17 gru 11:03
===:
bingo
17 gru 11:09