Geometria analityczna
hexx: Witam mógłby ktoś pomóc z tymi zadankami?
ZAD 1.
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(√3, −2) oraz:
a) prostopadłej do prostej 3√6x−6y−4=0.
b) nachylonej do osi OX pod kątem 120o.
ZAD 2.
Jaki kąt tworzy z osią OX dana prosta?
a) √3x−3y=2
b) 9x−3√3y=4
17 gru 10:18
===:
Z.1.a
Równanie prostej przekształcasz do postaci kierunkowej
| | √6 | | 2 | |
6y=3√6x−4 ⇒ y= |
| x− |
| |
| | 2 | | 3 | |
Dalej piszesz równanie prostej przechodzącej przez A i mającej współczynnik
| | √6 | |
y+2=− |
| (x− √3) ...... pozostaje Ci to ładnie przekształcić  |
| | 3 | |
17 gru 10:38
hexx: A podpunkt b? ktoś pomoże?
17 gru 13:07
Nick: Podpunkt b, podpowiedź: kąt nachylenia prostej jest równy tgα
17 gru 13:13
hexx: Już nie trzeba, zrobiłem sam
17 gru 13:24
Nick: A widzisz, czyli jednak można, brawo
17 gru 13:28