wymierne
jarek: wykonaj działania. podaj odpowiednie założenia.
| | −x2 + 3x | | 2x−6 | |
b) |
| : |
| |
| | x−1 | | x2−1 | |
jestem słaby z matmy, proszę o zrobienie
16 gru 23:39
Hajtowy: Mnożyć na krzyż potrafisz?
17 gru 00:00
Eta:
Może takie pytanie:
A upraszczać potrafisz?
17 gru 00:07
Eta:
a/ x≠2 , x≠−3
| (x−3)(x+3) | | x−2 | | x−3 | |
| * |
| = |
| =3−x |
| −(x−2) | | x+3 | | −1 | |
17 gru 00:09
Eta:
Jak sam nic nie zrobisz, to ..... zawsze będziesz "słaby z matmy"
| | −x(x−3) | | 2(x−3) | |
b) |
| : |
| , x≠1,x≠ −1 |
| | x−1 | | (x−1)(x+1) | |
| | −(x−3) | | (x−1)(x+1) | |
|
| * |
| , x≠ 3 |
| | x−1 | | 2(x−3) | |
teraz już sam uprość te ułamki i podaj wynik...........
17 gru 00:13
Eta:
Poprawiam ostatni zapis
| −x(x−3) | | (x−1)(x+1) | |
| * |
| =..... |
| x−1 | | 2(x−3) | |
17 gru 00:20