funkcja homograficzna
Ukosnik: Z równania (a+1)xy + y = x − a wyznacz y jako funkcję x. Dla jakiej wartości parametru a jest
to funkcja homograficzna? Wyznacz wartość parametru a, dla której zbiorem wartości tej funkcji
jest R\{1}
16 gru 22:50
Eta:
Funkcja homograficzna jest postaci:
aby uniknąć kolizji oznaczeń ( bo w zadaniu masz parametr "a")
zapiszę tę funkcję tak:
| | Ax+B | |
y= |
| jest homograficzną gdy |
| | Cx+D | |
| | A | |
(**) A*D−B*C≠0 i ZW= R\ { |
| } |
| | C | |
to:
1/ y[(a+1)x−1]=x−a
| | x+1 | |
dla a= −1 mamy y= |
| = x+1 −−− funkcja liniowa |
| | 1 | |
zatem dla a≠ −1 będzie f. homograficzną
oraz z warunku (**)
1*1+a(a+1) ≠0 ⇒ a
2+a+1≠0 , Δ= −3 <0 zatem a∊R i a≠ −1
to dla
a∊R\{−1} funkcja jest homograficzna
2/jeżeli zbiorem wartości jest R\{1}
| | A | | 1 | |
to |
| =1 ⇒ |
| =1⇒ a= 0 |
| | C | | a+1 | |
zatem parametr
a=0
17 gru 00:01
Eta:
2/ dla a=0 i x≠ −1
| | x | | x+1−1 | | 1 | |
y= |
| = |
| =1− |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
ZW=R\{1}
17 gru 00:04
Eta:
I jak Ukośnik ? co tak Cię zamurowało?
17 gru 00:22
Ukosnik: Dzięki Eta! Na ciebie zawsze można liczyć
17 gru 00:27