16 gru 22:30
Nick: To tak zwany dwumian Newtona. Warto poczytać.
16 gru 22:32
5-latek: Raczej symbol Newtona
16 gru 22:33
Nick: Tfu, idę spać, głupoty już piszę
16 gru 22:35
qaz: Jak liczyć (6−n)!
17 gru 00:34
jc: Zwyczajnie, ale licz tylko dla n≤6.
17 gru 00:38
Eta:
1<6
to policz
jc dla n=1
17 gru 00:44
17 gru 01:43
qaz: (6−n)!=5*4*3*2*1=5! ok?
17 gru 07:54
iteRacj@:
tylko dla n=1 (6−n)!=(6−1)!=5!
dopóki nie znasz n, nie wiesz ile wynosi (6−n)!
https://matematykaszkolna.pl/strona/1014.html
| | 4! | | 4! | |
= |
| = |
| |
| | (4−(6−n))!*(6−n)! | | (−2+n)!*(6−n)! | |
4 ≥ 6−n ≥ 0
może w zadaniu była podana jakaś wartość tego symbol Newtona i miałeś wyliczyć n
17 gru 09:23