granica
jonasz: jak policzyć cos takiego ale nie używając Tw. Hospitala , szkoła średnia
lim x−> 3 z prawej strony √x+6 − 3 / √x+1 −2
16 gru 22:24
jc: √x + 6 − 3/√x + 1 −2 →√3+6−3/√3+1−2=√3+6−√3+1−2=5
16 gru 22:39
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużego U
U{licznik} {mianownik} bez tej spacji między klamerkami.
Granicę obliczyłam w poprzednim wątku.
16 gru 22:42
jc: Mila, tu nie chodzi o ułamki. Zapis bez kreski ułamkowej jest jak najbardziej poprawny.
Podobnie z pierwiastkami, Problemem są nawiasy, których jonasz nie uznaje.
| | xn | | −2n | |
Potem widuje się takie kwiatki: x=−2, |
| = |
| = −1. |
| | 2n | | 2n | |
16 gru 22:45
jonasz: OK ALE MOŻE ktoś rozwiąze

?
16 gru 23:01