Oblicz prawdopodobieństwo
Piortuś: Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania conajmniej raz przy czterokrotnym rzucie monetą
na piechotę można to rozpisac tak:
1. o o o o
2. o o o r
3. o o r r
4. o r r r
5. r r r r
Czy odpowiedź do tego zadanie to 4/5 tj. 80 % ?
16 gru 21:57
lolkibolki: dokończ polecenie.
16 gru 21:59
wmboczek: nie można tak bo albo nie masz wszystkich przypadków
albo (jak mniemam) te przypadki nie są jednakowo prawdopodobne
16 gru 22:02
Piortuś: Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania conajmniej raz orła przy czterokrotnym rzucie monetą.
zjadłem orła przepraszam
16 gru 22:03
lolkibolki:
Przy 4 krotnym rzucie mamy 2
4 = 16 możliwości
A − co najmniej jeden orzeł
A' − ani jednego orła (zdarzenie przeciwne do co najmniej jeden orzeł)
|A'| = 1 (tylko jeden jest przypadek gdy nie będzie żadnego orła − kiedy uzyskamy RRRR)
| | 1 | | 15 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | |
16 gru 22:05
Mila:
|Ω|=2
4
A− otrzymano co najmniej raz orła
A'− nie otrzymano ani raz orła
16 gru 22:06
16 gru 22:07
lolkibolki: A jakbyś chciał wypisać wszystkie możliwości:
1) RRRR
2) RRRO
3) RROR
4) RORR
5) ORRR
6) RROO
7) RORO
8) ROOR
9) ORRO
10) OROR
11) OORR
12) OOOR
13) OORO
14) OROO
15) ROOO
16) OOOO
16 gru 22:11
Piortuś: zapomniałem ze tutaj liczy się również kolejność, dziękuje bardzo
16 gru 22:18