Równanie okręgu
Agata: Przy jakim warunku równanie x2 + y2 + ax + by + c = 0 określa okrąg?
czy wystarczająca jest odpowiedź : Równanie te określa okrąg gdy a2 + b2 −c > 0
16 gru 21:54
Maciek: wg mnie a2/4+b2/4−c>0
16 gru 22:00
Agata: Dlaczego tak ?
16 gru 22:01
lolkibolki:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 + y2 + ax + by + c = (x+ |
| a)2 − |
| a2 + (y+ |
| b)2 − |
| b2+ c |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
stad
x
2 + y
2 + ax + by + c = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| a)2 − |
| a2 + (y+ |
| b)2 − |
| b2+ c = 0 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(x+ |
| a)2 + (y+ |
| b)2 = |
| a2 + |
| b2 − c −−>to jest promien |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
promien > 0
16 gru 22:03
Agata: warunek który podałam byłby prawdziwy dla x2+y2−2ax − 2by +c =0
już rozumiem
16 gru 22:16
Maciek: x2+y2+2ax + 2by +c=0
16 gru 22:18