Równanie trygonometryczne
Gibon: Rozwiąż równanie:
sin4x−cos6x=cos2x
cos6x+cos2x−sin4x=0
2cos4xcos2x−sin4x=0
2cos4xcos2x−2sin2xcos2x=0
2cos2x(cos4x−sin2x)=0
cos2x(cos4x−sin2x)=0
cos2x=0 ⋁ cos4x−sin2x=0
t=2x 1−2sin22x−sin2x=0
cost=0 2sin22x+sin2x−1=0
t=π/2+kπ sin2x=t
x=π/4+kπ/2 2t2+t−1=0
Δ=9
t=−1 ⋁ t=1/2
sin2x=−1 sin2x=1/2
2x=q 2x=q
sinq=−1 sinq=1/2
q=3π/2+2kπ q=π/6+2kπ ⋁ q=5π/6+2kπ
x=3π/4+kπ x=π/12+kπ ⋁ x=5π/12+kπ
W książce poprawny wynik to:x=π/4+kπ/2, x=π/12+kπ ,x=5π/12+kπ i nie rozumiem czemu x=3π/4+kπ
jest niepoprawne Proszę o wytłumaczenie
16 gru 21:51
task: π/4+kπ/2 Jeżeli za k podstawisz 1 to wyjdzie 3pi/4
Jeżeli podstawisz 5 to wyjdzie 11pi/4 co oznacza, że x=3π/4+kπ jest prawidłowe
16 gru 21:57
lolkibolki:
| | π | | kπ | | 3π | |
ponieważ |
| + |
| zawiera już w sobie rozwiązanie |
| + kπ |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
16 gru 21:58
Gibon: Dobra dzieki za odpowiedź
16 gru 22:04