Nierówność Trygonometryczna
Gibon: Rozwiąż nierówność dla x∊<−2π;2π>
sinxcosx<√3/4
16 gru 20:58
the foxi:
sinxcosx<
√3/4
2sinxcosx<
√3/2
sin2x<
√3/2
...
16 gru 21:01
Gibon: Właśnie do takiej postaci doszedłem, ale coś mi nie wychodzi wynik, może rozpiszę
sin2x<√3/2
t=2x
sint<√3/2
t∊(4π/3+2kπ;5π/3+2kπ)
x∊(2π/3+kπ;5π/6+kπ)
Czy popelniłem tutaj jakiś błąd?
16 gru 21:08
Gibon: Oczywiście nie brałem jeszcze pod uwage przedziału w którym rozwiązuje, chodzi mi tlyko o to
czy d o tego momentu wszystko jest ok.
16 gru 21:11
Mila:
Rozwiązanie w przedziale <0,2π>
| | π | | 2π | |
0≤2x< |
| lub |
| <2x≤2π |
| | 3 | | 3 | |
W takim razie , uwzgledniając okresowość sinusa:
| | π | | 2π | |
0+2kπ≤2x< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<2x≤2π+2kπ /:2 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
kπ≤x< |
| +kπ lub |
| +kπ<x<π+kπ |
| | 6 | | 3 | |
Masz znaleźć rozwiązania z przedziału <−2π,2π>
| | π | | π | |
k=0⇔ 0≤x< |
| lub |
| <x<π |
| | 6 | | 3 | |
| | 7π | | 4π | |
k=1⇔π≤x< |
| lub |
| <x<2π |
| | 6 | | 3 | |
k=−1
itd
16 gru 21:55
Gibon: Bardzo dziekuje za odpowiedź
16 gru 22:12