zadanie z pochodna
evoq: Witam,
mam problem z zadaniem na obliczenie pochodnej z funkcji:
y=ln*(1+sqrt(x2+1))/x)
naprawde bardzo prosze o pomoc, jutro mam egzamin wliczajac pochodne i calki, narazie
zatrzymalem sie na pochodnych, calki mnie juz kompletnie rozwala TT
2 lut 19:42
2 lut 19:45
Mickej: mniemam że jakiś informatyk lub coś skoro sqrt pisze
tyle że nie wiem po co to przy tym logarytmnie*
| | √x2+1 | |
y=ln(1+ |
| ) to ma wyglądać tak  |
| | x | |
2 lut 19:46
Mickej:
pochodna funkcji złożonej liczysz to tak
gdzie f(x)=to co jest logarytmowane
2 lut 19:49
evoq: tak, informatyk 1 rok na politechnice slaskiej, staram sie jak moge
2 lut 19:53
Mickej: to machaj z czym problem to wrzucaj będziemy robić
2 lut 20:08
evoq: Czy dobrze to zapisalem?
| 1 | | 1+√x2+1 | |
| * ( |
| )' |
| 1+√x2+1x | | x | |
2 lut 20:20
Mickej: no dobrze z tym że musisz jeszcze machnąć pochodną z tego nawiasu
2 lut 20:26
evoq: no i z tym mam problem
2 lut 20:36
evoq: nie mam pojecia jaki wzor zastosowac, czy na dzielenie pochodnej czy moze zauwazyc, ze pochodna
| | 1 | |
z 1 to 0, z x to 1 wiec zostaje sqrt(x2+1) a z tego pochodna to |
| |
| | 2*√x2+1 | |
2 lut 20:38
Mickej: wzór przecież znasz chyba
| | f(x) | | f`(x)g(x)−g`(x)f(x) | |
|
| = |
| |
| | g(x) | | g(x)2 | |
2 lut 20:39
evoq: czyli jednak na dzielenie pochodnych
2 lut 20:43
Mickej: tak
2 lut 20:43
evoq: doszedlem do momentu:
| 1 | | 1 | | 1−√x2+1 | |
| * ( |
| − |
| ) Raczej dobrze, ale wymnazanie dalej |
| x√x2+1 | | x√x2+1 | | x2 | |
niszczy moje mazenie rozwiazania tego zadania
2 lut 21:16