Funkcja wymierna
Tomek: | | 12 | |
Wyznacz wartości parametru m, dla których równianie |
| − 3 =m2 ma dwa rozwiązania |
| | |x| +2 | |
.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie
16 gru 20:26
===:
| | 12 | |
1. Narysuj f(x)= |
| −3 |
| | x+2 | |
2.To co po prawej stronie 0y (dodatnie wartości argumentu) pozostaje a dla ujemnych x
lustrzane odbicie
3. "tnij" poziomą y=m
2
16 gru 20:35
Tomek: Narysował wykres, jednak nie wiem jak później odczytać te wartości dokładnie po narysowaniu
y=m2
16 gru 20:43
the foxi:
Narysuj prostą równoległą do osi ox i "przemieszczaj" ją w górę i w dół, po czym odczytaj dla
jakich wartości y ma ona dwa punkty wspólne z wykresem f(x).
Te wszystkie wartości to m2, potem chyba wiesz co robić, żeby otrzymać m?
16 gru 20:59
Tomek: Nie rozumiem tylko, dlaczego m2 jest prostą, a nie parabolą
16 gru 21:02
the foxi:
m jest tylko parametrem, a Twój układ współrzędnych ma osie oy i ox (a nie om)
mx2 byłoby parabolą, tak samo m2x2, ale m to po prostu prosta równoległa do osi ox (funkcja
liniowa ax+b, gdzie a=0)
16 gru 21:04
Eta:
y= m
2
0 rozwiązań dla m
2>3 ⇒ m∊(−
∞, −
√3) U (
√3,
∞)
1 rozwiązanie dla m
2=3 ⇒ m= −
√3 v m=
√3
2 rozwiązania dla m
2<3 i m
2>−3 ⇒ m∊(−
√3,
√3)
16 gru 21:05
Tomek: Jeszcze jedno pytanie: skoro w mianowniku jest |x| +2 to dziedziną jest zbiór liczb
rzeczywistych, ponieważ |x|≠−2 zawsze, tak? Wiec dlaczego w wykresie dla −2 funkcja nie
przyjmuje wartości ?
16 gru 21:13
Eta:
Tak masz rację Df= R ... źle spojrzałam
Na wykresie różowym tam gdzie x= −2 powinno być kółeczko zamalowane
16 gru 21:16
Tomek: Ok, wszystko juz rozumiem, dziękuje za pomoc
16 gru 21:17
Eta:
16 gru 21:24
===:
... tyle, że m
2 to zawsze większe od 0

Odpowiedż końcowa dobra ... zapis nie całkiem
17 gru 10:46