matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wymierna
Tomek:
4
Cześć, mam pytanie. Jeśli mam zadanie: Wykaż, że równanie |
−p | =p ma dokładnie jedno
x
rozwiązanie dla p > 0.
4
To czy teraz mam rozwiązać tylko jedno równanie tzn.
− p =p ?
x
16 gru 19:22
mat:
Przypuśćmy, że są dwa:
4
4
−p=p lub
−p=−p
x
x
czyli
4
4
=2p lub
= 0 [to sprzeczne]
x
x
4
czyli x=
2p
16 gru 19:36