Dowód
GloomySunday: Wykaż, że dla n∊N wyrażenie n5 − 5n4 + 5n3 +5n2 −6n jest wielokrotnością 5!.
16 gru 19:19
Eta:
n5−n3−5n4+5n2+6n3−6n=
=(n3(n2−1)−5n2(n2−1) +6n(n2−1)=
=n(n2−1)(n2−5n+6) = n(n−1)(n+1)(n−2)(n−3)
=(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)
iloczyn kolejnych pięciu liczb naturalnych jest podzielny przez 5 i przez 6 i przez 4
czyli jest podzielny przez 5*6*4= 120 = 5!
zatem wyrażenie dla n∊N jest wielokrotnością 5!
16 gru 20:01
16 gru 20:11
Eta:
16 gru 20:13
Mila:
Witaj
Eto
16 gru 20:17
GloomySunday: Dziękuję bardzo za pomoc
16 gru 20:18
Eta:
Hej
Mila
16 gru 20:35