Pole trójkąta
Jasia : Oblicz pole trójkąta abc o kącie między ramionami równym 120 stopni i ramionach równych 4cm i
12 cm.
16 gru 17:11
5-latek: Podstaw pod wzor i po zawodach
16 gru 17:14
Jasia : Jakie wzory ? Bo nie mam pojęcia
16 gru 17:15
5-latek: P= 0,5 *a*b*sinα
16 gru 17:17
Jasia : To jest klasa druga gimnazjum więc nie wiem nic o sin
16 gru 17:18
5-latek: Spojrz do lustra i zobacz czy czasami CI sie nie wydluza nos .
Wiesz komu sie tak nos wudluzal i kiedy ?
16 gru 17:20
Jasia : ?
16 gru 17:24
Mila:

ΔADC− trójkąt ekierkowy (90,60,30)
|AD|=2
h
2+2
2=4
2
h
2=12
h=
√12=2
√3
P
Δ=12
√3
===========
16 gru 20:27