zad
omikoron: Dany jest ciąg geometryczny ( ) n a określony wzorem an = ( 1/2x−371)n dla n ≥1
16 gru 17:05
omikoron: Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą x, dla której
nieskończony szereg a1 , a2 , a3 ..... jest zbieżny.
16 gru 17:06
omikoron: pomozecie bo nie wiem jak zaczac
16 gru 17:07
omikoron: tam powinno byc a1+a2+a3 ... jest zbieżny
16 gru 17:08
omikoron: proszę o pomoc
16 gru 17:15
omikoron: up
16 gru 17:24
omikoron:
16 gru 17:43
Satan: Podpowiedź: warunek na zbieżność ciągu geometrycznego to |q|<1
16 gru 17:45
omikoron: czy to bedzie x=187
16 gru 18:11
Satan: | | 1 | | 1 | |
Tu jest |
| ? Czy może |
| ? |
| | 2x | | 2x−371 | |
16 gru 18:32
iteRacj@:
dla x=0 jest też zbieżny,
dla x= −371 zbieżny
czy dobrze policzyłeś |q|<1 ?
16 gru 18:35
iteRacj@:
16 gru 18:36