Planimetria i zadanie z wykorzystaniem optymalizacji
Satan: Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 5. Wyznacz długości jego
przyprostokątnych, tak aby kwadrat wysokości tego trójkąta poprowadzonej z wierzchołka kąta
prostego miał największą wartość.
Szczerze powiedziawszy, to nie za bardzo wiem jak to rozgryźć. Jakieś sugestie?
16 gru 16:38
iteRacj@:

h>0, x>0, y>0
5*h = x*y
z tw.Pitagorasa 5
2 = x
2 + y
2, 0<x<5
y
2 = 25 − x
2 , y=
√25 − x2
| | x2*(25 − x2) | |
czyli f(x) = |
| |
| | 25 | |
i teraz musisz znaleźć maksimum tej funkcji dla 0<x<5
16 gru 17:57
Satan: Czyli byłem blisko, już wiem czego mi zabrakło... Dziękuję iteRacj@!
16 gru 18:03