Jak obliczyć wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego.
Wojtek: Wysokość podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma 3cm długości,
a krawędź boczna ostrosłupa jest dwa razy dłuższa od długości krawędzi podstawy.
Oblicz długości:
a)Krawędź Ostrosłupa
To już sobie obliczyłem
a=2√3
k=4√3
h=3
b)Wysokość Ostrosłupa?
c)Wysokość jego ściany bocznej?
16 gru 16:03
Wojtek: No dobra
b) k−(2/3h)2 = 2√11
Więc pozostaje c które mi nie wychodzi
16 gru 16:27
Wojtek: c)
(1/3h)2+(2√11)2=h
h=√45
h=3{5}
16 gru 16:41
Eta:

h
p=3r=3 ⇒ r=1
a=2r
√3=2
√3
b=2a=4
√3
H=
√48−4=2
√11
h
b=
√44+1=3
√5
16 gru 19:09