miejsca zerowe funkcji pod pierwiastkiem
task: Jak obliczyć miejsca zerowe funkcji x√x+1−√x2+1 ?
Nawet nie wiem jak zacząć.
16 gru 16:00
5-latek: Wyznacz najpierw dziedzine
potem
x√x+1−√x2+1=0
x√x+1=√x2+1
podnies to do potegi drugiej i licz dalej
16 gru 16:04
task: Dziedzina to x+1≥0 → x=−1 i x2+1≥0 → x2=−1 → nie da się tego rozwiązać (bez liczb
zespolonych).
czyli dziedzina do x∊R\{−1}
Gdy mówisz, że mam podnieść do potęgi, to rozumiem, że mam zrobić tak:
(x√x+1)2=(√x2+1)2
x2(x+1)=x2+1 |−x2
x3+x2−x2=1
x3=1
x=1
Czy to jest dobrze?
16 gru 16:22
5-latek:

Dobrze
Spojrz na wykres tej funkcji
16 gru 16:31
5-latek: Popraw dziedzine tez
16 gru 16:31
task: Nie wiem jak obliczyć dziedzine
16 gru 18:00
task: Wychodzi x∊<−1;+∞)
Dobrze?
16 gru 18:01
5-latek: dobrze
16 gru 18:02