Przekształcenia wykresów funckji
mike99: 1. Zapisz kolejność wykonania przekształcenia f(x)=(−IxI+ 3)2 − 5 i sprawdź dla jakich x
wykres tej funkcji pokrywa się z wykresem sgn(x)
2. Sprawdź dla jakich x zachodzi równanie IxI > [x] rysując odpowiednie wykresy funkcji
16 gru 15:48
iteRacj@:

2. wykres wartości bezwzględnej f(x)=IxI to ten zielony, funkcję g(x)=[x] masz narysunku
powyżej (czerwona)
odpowiedź znajdziesz bez problemu
16 gru 17:17
iteRacj@:

1. przekształcić można w takiej kolejności:
f(x)=(−IxI+3)
2 − 5
narysuj wykres
x2 ,
przesunięcie o wektor [3,0]→
(x− 3)2
zmiana zapisu wzoru z (x−3)
2 = (−1)
2(x− 3)
2 =
(−x+3)2
dalej przesunięcie o wektor [0,−5]→
(−x+3)2−5 →
nałożenie wartości bezwzględnej na x
(−IxI+3)2−5
wykres funkcji h(x) = sgn(x) powyżej
16 gru 17:30
mike99: Dziękuję, czyli jak napiszę odpowiedź do 2: x ∊ rzeczywistych − {0,1,2,3...} będzie dobrze?
A w 1 mogę zrobić przesunięcie najpierw o wektor [−3,−5], symetrię OY i na końcu nałożenie
wartości bezwzględnej na x?
16 gru 17:37
iteRacj@:
1.możesz zapisać rzeczywiste z wyłaczeniem naturalnych ℛ−N
2. przesunięcie najpierw o wektor [−3,−5], symetrię OY i na końcu nałożenie
wartości bezwzględnej na x? tak tutaj możesz
16 gru 17:45