Jak rozwiązać całkę?
help: Hej, mam problem z całkami. Nie wiem gdzie robię błąd, proszę o pomoc. Bardzo mi zależy na
zrobieniu tego metodą z A,B
Mam całke
∫ (2x−1)/x2−4x+4
delta wychodzi z niej zero więc x2−4x+4= (x−2)2
podzieliłem to na dwie całki ∫A/(x−2)2 i ∫B/(x−2)2
dalej przyrównałem, ostatecznie wyszło mi A=2 i B=3
gdy dalej rozwiązuje wychodzi mi wynik 2ln(( x−2)− 3* 1/(x−2) choć miał wyjść według
kalkulatora zupełnie inny wynik. Nie wiem gdzie robię błąd, pomocy :<
16 gru 15:16
Jerzy:
| | 2x − 4 | | 1 | |
.. = ∫ |
| dx + 3∫ |
| dx = ... |
| | x2 − 4x +4 | | (x − 2)2 | |
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| , a do drugiej podstaw: t = x − 2 |
| | f(x) | |
16 gru 15:26
Jerzy:
| | 1 | |
... = lnI(x − 2)| − 3 |
| + C |
| | x − 2 | |
16 gru 15:30
piotr: | | 2x−1 | | 2x−4 | | 3 | | 3 | |
∫ |
| dx = ∫( |
| + |
| )dx = 2ln|x−2|− |
| +C |
| | x2−4x+4 | | x2−4x+4 | | (x−2)2 | | x−2 | |
16 gru 15:33
jc: Jerzy, powtórzę, choć może jestem trochę nudny.
Dużo więcej studentów nie zalicza analizy przez lekceważenie nawiasów,
niż przez nieumiejętność policzenia jakiejś całki.
(2x−1)/x2−4x+4 = 2/x − 1/x2 − 4x + 4 i z całką w ogóle nie ma problemu.
16 gru 16:04
Jerzy: @piotr ...... skąd masz 2 przed logarytmem ?
16 gru 17:00
piotr: | | 2x−4 | | 2(x−2) | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = 2∫ |
| dx = 2ln|x−2| + C |
| | x2−4x+4 | | (x−2)2 | | x−2 | |
16 gru 17:42