macierze i wyznaczniki
maja: Jakie są mozliwe wartosci wyznacznika macierzy A e M3(R), jezeli:
a) A2=8A(−1)
b) A3−A=0
c) AT= 4A(−1) ?
16 gru 15:13
maja: (−1) to miało byc do potegi (−1)
16 gru 15:14
Adamm: popatrz sobie np. na wikipedię i zobacz jakie są własności wyznaczników
dalej postępujesz tak
a) założenie |A|≠0
|A2|=|8A−1|
|A|2=83|A|−1
|A|3=83
|A|=8
16 gru 15:25
aga: det(8A−1)=83/detA
Skad to się wzięło proszę o pomoc
18 gru 13:24
Basia : det(a*A) = an*det(A) gdzie n jest wymiarem macierzy kwadratowej.
18 gru 15:40