matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdz styczną.
LubięLiczyć:
f(x)=(arcsin(x−1)−2)
2
x0=1 Zadanie dość łatwe, ale pochodna mnie przerosła. Nie wiem co robić z kwadratem tego wyrazenia, ja zapisałem to tak.
2*1
f'(x)=
*x
√
1−(x−1)
2
16 gru 14:43
LubięLiczyć:
.
16 gru 15:34
Adamm:
1
f'(x)=2(arcsin(x−1)−2)*
√
1−(x−1)
2
16 gru 15:47