Miejsce zerowe funkcji -ln(x)
wutef: Chcę policzyć miejsce zerowe funkcji −ln(x)
Przyrównuje do zera
−ln(x)=0
Jeżeli e0=1 to ln(x)=0 dla x=1
Funkcja −ln(x)=0 także dla x=1.
Ten minus na początku funkcji powoduje jej dwrócenie wzgl. osi OX więc miejsce zerowe dla
−ln(x)
jest takie same jak dla ln(x). Dlaczego ten minus nie ma wpływu na miejsce zerowe?
16 gru 14:06
Benny: Ponieważ obracasz ln(x) względem osi OX
16 gru 14:08
Jerzy:

Tutaj masz : y = x −1 (zielona) oraz y = −(x − 1) = − x + 1 ( niebiesska )
16 gru 14:14
Jerzy:
@Beny , raczej "odbijasz symetrycznie względem osi OX"
16 gru 14:15
Benny: Dokładnie, złego słowa użyłem
16 gru 14:16
Jerzy:
Dobrego, ale: ... "obracasz ...... o 180
0 "
16 gru 14:19
wutef: No tak. Napisałem już wcześniej, że odwracam względem osi OX. Rozumiem teraz
16 gru 15:01