Metodą wyznacznikową znalezc macierz odwrotna do danej macierzy o elementach z c
maja: Metodą wyznacznikową znalezc macierz odwrotna do danej macierzy o elementach z ciała Z7:
[ 3 0 ]
[ 4 5 ]
16 gru 14:04
jc:
[5 0]
[3 3]
16 gru 14:11
maja: a jak to policzyc?
16 gru 14:15
jc: Przecież podałeś metodę.
Wystarczy podstawić.
16 gru 14:19
maja: "o elementach z ciała Z7" − co to znaczy?
16 gru 14:23
jc: To, co napisałeś.
Ciało Z7 to zbiór {0,1,2,3,4,5,6} z dodawaniem i mnożeniem modulo 7.
Wykonujesz zwykłe działanie, a potem bierzesz resztę z dzielenia przez 7.
3+6 = 2 bo reszta z dzielenia 9 przez 7 wynosi 2.
3*6 = 4 bo reszta z dzielenia 18 przez 7 wynosi 4
−3 = 4 bo reszta z dzielenia 7 przez 7 wynosi 0.
16 gru 14:33
maja: dziekuje, rozumiem juz : )
16 gru 16:12