Kombinatoryka
nou1234: 1)Oblicz ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, których suma jest nieparzysta.
2)Oblicz ile jest różnych liczb naturalnych trzycyfrowych o różnych cyfrach których suma cyfr
jest nieparzysta.
16 gru 13:20
nou1234: Pomoże ktoś?
16 gru 14:25
Jerzy:
Spróbuj sam..
Np: (1,1,1) ) (1,1,3) ,(1,1,5) ...trzy nieparzyste ( kolejność nieistotna )
(1,2,2) , (1,2,4) ,(1,2,6) ...dwie parzyste ( kolejność nieistotna )
16 gru 14:37
ale jak to?: słaby jestem z tego działu, ale żeby otrzymać sumę cyfr nieparzystą to musisz mieć przypadek
P,P,N − parzysta + parzysta + nieparzysta
bądź
N,N,N − nieparzysta + nieparzysta + nieparzysta
1) Pierwszy przypadek:
P,P,N
czyli pierwsza liczba może być P{2,4,6,8} druga P{0,2,4,6,8} trzecia N{1,3,5,7,9}
4*5*5=100 oraz liczby mogą występować w różnej kombinacji czyli P,P,N ; N,P,P oraz P,N,P
czyli PPN = 4*5*5=100 ; NPP=5*5*5=125 ; PNP=4*5*5=100
otrzymujemy 325
Drugi przypadek:
N,N,N
N{1,3,5,7,9}
czyli 5*5*5=125 cyfry mogą być w różnej kombinacji czyli 3*125=375
Wynik: 325+375 = 700
Najlepiej niech to ktoś sprawdzi, bo nie bardzo dobrze się znam na tym dziale
16 gru 14:44
ale jak to?: A przykład 2 zrobiłbym następująco:
Wariant PPN:
PPN=4*4*5=80; NPP=5*5*4=100; PNP=4*5*4=80
suma = 260
Wariant NNN:
5*4*3=60
Suma = 260+60=320
W przykładzie 1 niepotrzebnie pomnożyłem w przypadku NNN przez 3, bo w sumie nie ma powiedziane
w zadaniu, iż kolejność jest ważna, czyli wynik powinien być:
325+125=450
16 gru 14:50
Mila:
Kolejność cyfr w liczbie ważna .
1)Oblicz, ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych, w których suma cyfr jest nieparzysta.
X={1,3,5,7,9}
Y={0,2,4,6,8}
3 nieparzyste lub 2 parzyste, jedna nieparzysta
1) 3 nieparzyste cyfry: n=53=125
2) 2 parzyste jedna nieparzysta
P||PN lub P||NP stąd : 2*(4*5*5=200 ) pierwsza cyfra ze zbioru {2,4,6,8} druga ze zbioru Y,
trzecia ze zbioru X
N||PP 5*52=125
łącznie :
125+200+125=450
16 gru 18:48
Mila:
Zadanie 2)
1) 3 nieparzyste różne
NNN
5*4*3= 60
2) dwie parzyste jedna nieparzysta −cyfry różne
(P||PN lub P||NP ) lub N||PP
2*4*4*5=160
lub
5*5*4=100
60+160+100=320
16 gru 18:57