Policzylam pierwiastki i nie wiem co dalej
Kasia: Zaloguj początkowe trzy cyfry liczby, która jest sumą czwartych potęg pierwiastków rownania
x2+5x−1=0
16 gru 13:04
===:
... a może zakoduj a nie zaloguj
16 gru 13:20
Janek191:
Δ = 25 − 4*1*(−1) =29 > 0
(x
1 + x
2)
2 = x
12 + 2 x
1*x
2 + x
22 ⇔
| | −5 | | 25 | | 8 | | 33 | |
x12 + x22 = (x1 + x2)2 −2 x1*x2 = ( |
| )2 +2 = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
więc
| | 332 | |
(x12 + x22)2 = x14 + 2 (x1*x2)2 + x24 = |
| |
| | 16 | |
| | 1089 | | 1 057 | |
x14 + x24 = |
| − 2*1 = |
| =66,0625 |
| | 16 | | 16 | |
jak się nie pomyliłem:
16 gru 13:44
Kasia: Dzięki 😎
16 gru 13:56
Janek191:
Jednak się pomyliłem
16 gru 14:48
16 gru 14:50
piotr: x14 + x24 = (x12 + x22)2 − 2x12x22 = ((x1 + x2)2−2x1x2)2 − 2(x1x2)2 =
= ((−b/a)2−2(c/a))2 − 2(c/2)2 = 727
16 gru 15:04