pytanje
z: Mam pytanie
Jak liczyć logarytm naturalny w głowie?
16 gru 13:03
Jerzy:
Prawą częścią mózgu.
16 gru 13:05
z: Dobra, rozumiem że się nie da? xd
16 gru 14:50
Benny: Czasem się da. lne, lne1/2
16 gru 14:52
Mariusz:
Logarytm dwójkowy można stosunkowo łatwo liczyć
metodą zbliżoną do połownienia przedziału
Każda iteracja daje kolejny bit
Mając logarytm dwójkowy można stosunkowo łatwo otrzymać logarytm naturalny
korzystając z dzielenia
Można też przybliżać wartość szeregiem
| dn | | 1 | | (−1)n*n! | |
| ( |
| )= |
| |
| dxn | | 1+x | | (1+x)(n+1) | |
| | (−1)n*n! | xn | |
ln(1+x)=ln(1)+x+...+ |
|
| +... |
| | 1 | (n+1)! | |
| | (−1)n | |
ln(1+x)=∑n=0∞ |
| xn+1 |
| | n+1 | |
16 gru 22:02