matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o wyjasnienie
Kasia:
3n
2
+1
n
2
Oblicz limn→
∞
(
−
)
3n+1
n+1
16 gru 12:58
5-latek:
Sprowadzam do wspolnego mianownika
(3n
2
+1)(n+1)−n
2
(3n+1)
2n
2
+n+1
2
=limn→
∞
= limn→
∞
=
(3n+1)(n+1)
3n
2
+4n+1
3
16 gru 14:42