matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Maciek:
Sprawdz, czy liczba x
0
jest pierwiastkiem wielomianu W W(x) = x
2011
−2010x
2010
+x
2
−2010x, x
0
= 2010
16 gru 12:57
Benny:
W(2010)=(2010)
2011
−2010*(2010)
2010
+(2010)
2
−2010*2010 W(2010)=0
16 gru 12:59