kombinatoryka
jan: Witam, mam takie zadanko:
Cztery osoby siedzą na krzesłach jedna za drugą. Na polecenie wstają i losowo zajmują znowu
jakieś miejsca
. Ile jest jest mozliwości że nie usiąda na swoich początkowych miejscach?
Ja robię tak załóżmy, że wyjściowe ustawienie to: ABCD:
Wypisuję jak mogą siedzieć:
BADC, DABC, BDAC, CADB, CDAB, DCAB, CDBA, DCBA, BCDA. czyli odp : 9 sposobów
Potrzebuje sposobu bez wypisywania np przy 7 osobach jak to policzyć ?
16 gru 12:17
g:
L(1) = 0
L(2) = 1
| | | | | |
L(3) = 3! − | *L(2) − | *L(1) − 1 = 3 |
| | | |
.....
| | | |
L(7) = 7! − 7*L(6) − | *L(5) − ... − 1 = ? |
| | |
16 gru 12:28
jan: Prościej niż rekurencyjnie się nie da ?
16 gru 12:34
PW: Permutacja liczb 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 może być tworzona na 7! sposobów. Są wśród nich takie, w
których żadna z liczb k nie stoi na miejscu k, k=1,2,3,4,5,6,7, np. (2,3,4,5,6,7,1). Są to
tzw. nieporządki.
Zapoznać się z hasłem "nieporządki" (w kombinatoryce), powinien być podany wzór.
16 gru 14:13
Mila:
1)
4 osoby:
!4− podsilnia
| | (−1)0 | | (−1)1 | | (−1)2 | | (−1)3 | | (−1)4 | |
!4=4!*( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| )=9 |
| | 0! | | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |
2)
!7= licz podobnie
16 gru 14:42
Jerzy:
Witajcie

"nieporządki" patrz "podsilnia"
16 gru 14:43