Rozwiąż równanie:
pierwiastek: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb naturalnych dodatnich wiedząc, że x <= y <= z
1/x + 1/y + 1/z + 1/xy + 1/xz + 1/yz + 1/xyz = 1
16 gru 11:48
Adamm: 1+x+y+z+xy+xz+yz=xyz
(x+1)(y+1)(z+1)=xyz
równanie sprzeczne
16 gru 13:05
Adamm: nie, chwila
(x+1)(y+1)(z+1)−xyz=xyz
(x+1)(y+1)(z+1)=2xyz
16 gru 13:13
pierwiastek: Przecież:
(x+1)(y+1)(z+1) = xyz
xyz+xy+xz+x+yz+y+z+1 = xyz
1+x+y+z+xy+xz+yz = 0 / : (xyz)
1/xyz + 1/yz + 1/xy + 1/xz + 1/x + 1/y + 1/z = 0
16 gru 13:15
pierwiastek: no tak, z tym:
(x+1)(y+1)(z+1)=2xyz
się zgadzam, ale dalej nie wiem jak to dokończyć
16 gru 13:18
jc: x=1 daje yz=(1+y)(1+z) sprzeczność, a więc x≥2.
2=(1+1/x)(1+1/y)(1+1/z)
3√2≤(3+1/x+1/y+1/z)/3
3/4 < 3(3√2−1)≤1/x+1/y+1/z
I masz jakieś ograniczenia górne na x, y, z
(niezupełnie, ale po rozpatrzeniu najmniejszych x,y,z, już tak).
16 gru 13:36
jc: Pewnie jedynym rozwiązaniem jest 3,4,5.
16 gru 13:38
jc: No tak, 3/4 < 1/x + 1/y + 1/z ≤ 3/x, czyli x < 4. Mamy tylko dwie możliwości: x=2 i x=3.
Dla x=2 mamy 1/4 < 1/y+1/z ≤ 2/y, czyli y < 8, co oznacza y≤7.
Trochę sprawdzania zostaje. y=2,3,4,5,6,7.
Dla x=3 mamy 3/4−1/3 < 2/y, y<24/5, y≤4. Dwa przypadki y=3 i y=4.
16 gru 13:49