Równanie diofantyczne
Rzych: Dzień dobry. Mam problem z rozwiązaniem tego równania 2yx2 − x3 +x = 16 + 2y w zbiorze
liczb całkowitych. Po wielu operacjach doszedłem do postaci y = 8/(x2−1) + x/2.
Z tego wynika, że nie ma rozwiązań. Tak przynajmniej mi się zdaje. Z góry dziękuje za pomoc
16 gru 10:58
Benny: 2y(x2−1)=16−x+x3
a para (0, −8)?
16 gru 11:14
Rzych: Rozumiem .Dziękuje za odpowiedź. W takim razie pomyślę jak rozwiązać te równanie samemu
16 gru 11:23
16 gru 12:25
jan:
Czyli prawa strona musi być parzysta i całkowita aby się dzieliła na dwa. Stąd niewiele
możliwości...
16 gru 12:53