program c
asdf: C/C++ program
Napisz funkcje która wypisuje numer swojego wywołania
W całym programie można użyć tylko jednej zmiennej − ma być zadeklarowana wewnątrz funkcji f1.
tutaj jest mój program, który dziala ale zmienna jest zadeklarowana poza funkcja. Jak zrobic
zeby była zadeklarowana w funkcji?
#include <stdio.h>
int x =1;
void f1(){
printf("%d, ",x);
x++;
}
int main(void) {
f1(); //1
f1(); //2
f1(); //3
return 0;
}
16 gru 00:26
Adamm: dziwne
i to działa?
16 gru 00:28
asdf: no tak czemu mialby nie dzialac?
16 gru 00:31
Adamm: no tak
masz na myśli funkcję f1? czy main
16 gru 00:32
asdf: nie rozumiem
16 gru 00:34
Adamm: nie rozumiesz o co pytasz?
16 gru 00:35
asdf: o co ci chodzi co mam na mysli?
16 gru 00:39
Adamm: bawmy się tak dalej
16 gru 00:40
asdf: nie no serio cie nie rozumiem

czemu mialby nie dzialac program
16 gru 00:41
Adamm: chodziło mi o to czy ta zmienna ma być w funkcji main czy f1
16 gru 00:43
asdf: ma byc w f1, napisalem przeciez
16 gru 00:44
jc: Usuń int x=1;
Napisz
void f1(){
static int x=0;
x++;
printf(...);
}
16 gru 00:49
asdf: Dzięki! pomogło
16 gru 00:51