Pomóżcie :C
Andrzej: Proszę kogoś o wyznaczenie przedziałów wklęsłości i wypukłości
f(x)=e do potęgi −x2/2
ten minus x kwadrat przez dwa jest w wykładniku e. Nie umiem tutaj ładnie tego zapisać.
Proszę o pomoc :C
15 gru 22:05
kochanus_niepospolitus:
A co ... Ty drugiej pochodnej nie potrafisz policzyć ?
15 gru 22:35
Andrzej: Z takiej funkcji nie było to takie proste ...dla mnie
15 gru 22:40
kochanus_niepospolitus:
f(x) = e−x2/2
f'(x) = e{−x2/2)*(−x)
f''(x) = e−x2/2*(−x)*(−x) + e−x2/2*(−1) = e−x2/2*(x2 − 1)
stąd od razu widzimy, że punktami przegięcia będą x = −1 i x = 1
15 gru 22:44
Andrzej: zrobiłem już
15 gru 22:45
Andrzej: ale dziękuję
15 gru 22:45