HELP PLIIISSSS!!!: Pewien samochód miał początkowo u dwóch sprzedawców tę samą cenę. Następnie jeden ze
sprzedawców podniósł cenę o p%, aby ją obniżyć o p%. Drugi podniósł o q% i obniżył o q%.
Wiadomo, że p<q. U którego sprzedawcy samochód był droższy?
12 lis 09:40
maldoram: Drozszy byl u pierwszego. Podstaw sobie jakiekolwiek liczby pod cene auta, p i q i
wszystko ladnie wyjdzie
12 lis 11:40
Mycha: cena samochodu x
pierwszy sprzedawca
1) x+p%x
2) (x+p%x)-p%(x+p%x)=x-(p%)2x
drugi sprzedawca
1) x+q%x
2) x+q%x-q%(x+q%x)=x-(q%)2x
jezeli q>p, to u drugiego sprzedawcy cena jest mniejsza niz u pierwszego
12 lis 12:08
HELP PLIIISSSS: Tak ale jak zapisać równanie?
12 lis 12:09
HELP PLIIISSSS: ok. dzięki ale jednego nie rozumiem... po co rozpisywać równania jak odpowiedź na pytanie
jest zawarta w zadaniu? Tak się zastanawiam, może trzeba coś podstawić? Jakieś
przykładowe dane?
12 lis 12:19
Mycha: wlasnie nie wiadomo z tresci co sie stanie
q>p wiec ten co podnosi o q% podnosi cene o wiecej
ale tez ja potem o wiecej obniza. dlatego trzeba to udowodnic liczbowo. podstawianie
jakis przykladowych danych nic nie daje. akurat tutaj wyszloby dobrze ale mozesz sie na
tym kiedys przejechac jak wyjdzie Ci ze w pewnym przedziale jest tak a w innym
odwrotnie. rozumiesz
12 lis 12:27
HELP PLIIISSSS: ok. Dzięki wielkie
12 lis 12:56
karloz: poza faktem, że dowodów raczej się nie przeprowadza na liczbach, to wszystko jest ok...
moja propozycja:
1) skoro q>p to musi istnieć taka liczba powiedzmy r, dla której zachodzi p+r = q
2) jeżeli samochody kosztowały tyle samo u obu sprzedawców (powiedzmy x), to:
dla pierwszego sprzedawcy masz:
- cena po podwyżce x'=x+p%x
- cena po obniżce x''=(x+p%x)-p%(x+p%x)
dla drugiego sprzedawcy masz:
- cena po podwyżce x'=x+q%x ale q=p+r więc x'=x+(p+r)%x
- cena po obniżce x''=(x+q%x)-q%(x+q%x) ale q=p+r więc (x+(p+r)%x)-(p+r)%(x+(p+r)%x)
teraz pozostaje Ci to tylko rozpisać i porównać. skoro wiesz jednak, że r>0 bo q>p a
założono że q=p+r całe rozumowanie sprowadzi się do odpowiedniego zinterpretowania
wyniku dla "r"
12 lis 12:57
Mycha: w "udowadnianiu liczbowo" chodzilo mi ze wlasnie to rozpisac, udowodnic, a nie podstawiac
jakies liczby

moze to troche zle ujelam w slowa
12 lis 12:59
HELP PLIIISSSS: to czy teraz dobrze myślę...
x
2-(p+r)
2%x
2>x
1-p%
2x
1
x
2-p%
2x
2-r%
2x
2>x
1-p%
2x
1
x
2-r%
2x
2>x
1
chyba jednak nie... zaraz czegoś chyba dostanę z tym zadaniem
12 lis 14:16
karloz: cena samochodu przed zmianami : x = x
1 = x
2
cena u 1go sprzedawcy po podwyżce : x'
1
cena u 1go sprzedawcy po obniżce : x''
1
x'
2 i x''
2 analogicznie
x'
1=x
1 + p%x
1 = x
1 +(p/100)x
1 = x
1(1+p/100)
>>> x'
2 analogicznie tylko zamiast p mamy q
teraz:
x''
1 = x'
1 - p%x'
1 =
x'
1 - (p/100)x'
1 =
x
1(1+p/100) - (p/100)x
1(1+p/100) =
x
1 + (p*x
1)/100 - (p/100)(x
1 + (p*x
1)/100) =
x
1 + (p*x
1)/100 - (p*x
1)/100 - (x
1*p
2)/10000 =
x
1 - (x
1*p
2)10000 =
x
1(1-p
2/10000)
jeśli się nie pomyliłem to analogicznie jest dla q
i teraz pamiętając o fakcie, że nasze q=p+r w drugim równaniu podstawiam za q->p+r,
wyliczam i otrzymuję wynik na x
1(p) oraz x
2(p+r)
skoro jednak założyliśmy, że x
1 = x
2 to tak naprawdę otrzymuję x(p) oraz x(p+r).
wnioski:
- dla r=0 wszystko jest ok x(p) = x(p)
- dla r<0 : przypadek nie jest rozważany, gdyż założyliśmy, że q>p oraz q = p + r czyli
p + r > p czyli r > 0
- dla r>0 : w oparciu o wyniki przeprowadzić dyskusję

w sumie chyba całość. jak się pomyliłem albo coś to przepraszam i proszę o poprawkę
12 lis 15:22
Mycha: x-(p%)2x ? x-(q%)2x /:x
1-(p%)2 ? 1-(q%)2
-(p%)2 > -(q%)2
z tego wynika ze nasz ? jest znakiem >, wiec
x-(p%)2x > x-(q%)2x
czyli cena u pierwszego jest wieksza
12 lis 15:25
b.: no właśnie, rozwiązanie Mychy jest dużo prostsze, po co tak komplikować wprowadzając
dodatkową zmienną r?
12 lis 15:41
karloz: no cóż - taka szkoła

a pozatym nie mówiłem, że to moje jest najprostsze. Jedno z wielu
i tyle.
12 lis 15:43