Wykaż, że:
Madzia: Wykaż, że:
a) dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich zachodzi nierówność:
a3b2+b3c2+c3a2≥a2b+b2c+c2a
(tu jest dość nieczytelnie, po lewej stronie nierówności chodzi o ułamki: a do sześcianu przez
b do kwadratu, b do sześcianu przez c do kwadratu i c do sześcianu przez a do kwadratu)
b) dla a,b,x większych od 0 i ab = 1 zachodzi nierówność:
(x+a)(x+b) ≥ (x+1)2
c) dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich oraz abc = 1 zachodzi nierówność:
(x+a)(x+b)(x+c)≥(x+1)3
d) dla dowolnych liczb rzeczywistych dodatnich oraz a+b+c=3 zachodzi nierówność:
(x+a)(x+b)(x+c)≤(x+1)3
e) dla dowolnych liczb naturalnych zachodzi nierówność:
1√1+1√2+1√3+...+1√n≥√n
15 gru 20:08
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
zapisz to jeszcze raz ale tym razem użyj U |
| a nie u 1√2 do zapisu ułamków |
| | √2 | |
15 gru 20:23
Mila:
b) dla a,b,x większych od 0 i ab = 1 zachodzi nierówność:
(x+a)(x+b) ≥ (x+1)2
L=x2+bx+ax+ab=x2+x*(a+b)+1≥x2+1+2*√a*b*x=x2+2x+1=(x+1)2
korzystamy z zależności:
a+b≥2√ab, gdzie a≥0 i b≥0
równość dla a=b
15 gru 23:06
jc:
1/√1 ≥ 1/√n
1/√2 ≥ 1/√n
1/√3 ≥ 1/√n
...
1/√n ≥ 1/√n
Dodajesz stronami i otrzymujesz
1/√1+1/√2+1/√3+...+1/√n ≥ n/√n=√n
15 gru 23:12
PW: d)
Z założenia wynika, że
x+a + x+b + x+c = 3x+3,
a więc
| | (x+a) + (x+b) + (x+c) | |
(*) x+1 = |
| ≥ 3√(x+a)(x+b)(x+c), |
| | 3 | |
skąd
(x+1)
3 ≥ (x+a)(x+b)(x+c)
nierówność w (*) jest zastosowaniem nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną dla
trzech składników.
Nierówność jest prawdziwa, gdy x+a>0 i x+b>0 i x+c>0.
15 gru 23:55
Mila:
Dobranoc
16 gru 00:00
Adamm: c)
(x+a)(x+b)(x+c)=x
3+(a+b+c)x
2+(ab+ac+bc)x+abc
| ab+ac+bc | |
| ≥3√a2b2c2 ⇒ ab+ac+bc≥3 |
| 3 | |
x
3+(a+b+c)x
2+(ab+ac+bc)x+abc≥x
3+3x
2+3x+1
(x+a)(x+b)(x+c)≥(x+1)
3
16 gru 00:19