obliczyć pochodną
bolson: Obliczyć pochodną wyrażenia 2xln(x)+x
15 gru 19:49
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem
15 gru 19:55
bolson: Używam wzoru na pochodną funkcji złożonej, ale nie wychodzi.
15 gru 20:01
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak liczysz ... sprawdzę i ewentualnie poprawię
15 gru 20:04
bolson: y=xln(x)
(2xln(x)+x)'=(2y+x)' * y'= (y+1)y' = (2xln(x)+1)(2ln(x)+2)
Przyjąłem tutaj, że y=xln(x), ale to błędne założenie. Po prostu nie wiem co przyjąć za y.
15 gru 20:11
piotr: nie ma tu funkcji złożonej, użyj wzoru na pochodną iloczynu:
(f(x)g(x))' = f'(x)g(x) + f(x)g'(x)
15 gru 20:18
bolson: Udało się
15 gru 23:29