s: Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema funkcji:
s: s: Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema funkcji:
f(x) = −3x5 + 10x3.
chodzi mi o same pierwiastki
bo wychdza mi tylko 0 √2 i √−2
a ma byc jeszcze 8√2
15 gru 18:49
'Leszek: f '(x) = −15 x4 +30 x2 , f '(x) = 0 ⇔ x2 ( −15 x2 + 30) = 0⇒ x=0 , lub x2 −2 = 0
Czyli x= 0 lub x= √2 lub x = −√2
15 gru 19:23
5-latek: Z 1 pochodnej wychodza x=0 lub x=i√2 lub x=−i√2
15 gru 19:24
kochanus_niepospolitus:
To pokaż jak policzyłeś pochodną i wyznaczyłeś pierwiastki.
Po drugie − wcześniej napisałem Ci ważną wskazówkę: funkcja f(x) jest funkcją NIEPARZYSTĄ więc
jeżeli miałby być jeszcze 8√2 to i −8√2 musiałoby być.
Po trzecie − pochodna jest wielomianem 4 stopnia, więc może mieć co najwyżej 4 (różne)
pierwiastki rzeczywiste. Jako, że funkcja jest nieparzysta i x=0 jest pierwiastkiem, to wiemy
że to będzie pierwiastek PODWÓJNY. Tak więc, jedynie dwa inne pierwiastki mogą być
(pojedyncze), które spełniają równanie: x1 + x2 = 0.
15 gru 19:27
kochanus_niepospolitus:
Tak naprawdę to z samego faktu, że funkcja ta posiada Df = R oraz jest to funkcja nieparzysta
wynika, że x=0 będzie pierwiastkiem parzystego stopnia równania f'(x) = 0
15 gru 19:31
s: nie kminie xD 0DP mam ale jak rozpisac zeby wyszły te pierwiastki z 8 ?
15 gru 19:47
kochanus_niepospolitus:
to masz złą odpowiedź

f'(8
√2) ≠ 0

Koniec kropka
15 gru 19:56